A vízbefúlás nem látszik vízbefúlásnak

A vízbefúlás nem látszik vízbefúlásnak

By MarioFebruary 10, 2013 Boating Safety, Risk, Water Safety

drowning

Translations: – English –  汉语 – tiếng Việt – Español – Italiano –  Français – Português – română – Deutsch– Suomi – Svenska –  Čeština – Русско –Íslenska – Nederlands – Audio Version

Az új kapitány ruhástul a vízbe vetette magát a fedélzetről és teljes sebességgel úszni kezdett. A volt vízimentő, szemét mindvégig az áldozaton tartva, egyenesen a lehorgonyzott vitorlás és a strand között úszkáló tulajdonos pár felé tartott. “Szerintem azt hiszi, fuldoklasz” mondta a férj a feleségének. Egymást fröcskölték a vízben és a feleség sikított, de mostanra már a lábukon álltak a nyakig érő vízben. “Jól vagyunk, mit csinál ez az ember?” kérdezte a feleség mérgelődve. “Minden rendben velünk!” kiabálta a férj, kezével is intve, hogy menjen el, de a kapitány keményen úszott tovább. ”Félre!” üvöltött rá a férjre, ahogy a meglepett tulajdonosok között elúszott. Közvetlenül mögöttük, alig három méterre tőlük kilenc éves lányuk fuldoklott a vízben. A vízfelszín felett, a kapitány kezei közt immár biztonságban, kitört belőle a sírás: „Apa!”

“Honnan tudhatta a kapitány – 15 méterrel távolabbról – azt, amit az apa 3 méterről sem ismert fel? A vízbefulladás nem jár azzal a vad, fröcskölő segélykiáltással, amire a legtöbb ember számít. A kapitányt szakértők és hosszú évek tapasztalata képezték ki arra, hogy felismerje a vízbefúlást. Az apa ugyanakkor televízióból tanulta, hogyan is néz ki a vízbefúlás. Ha gyakran töltesz időt vízen, vagy víz közelében (azaz: ez szinte mindannyiunkra igaz) akkor tudnod kellene neked is és a legénységednek is, mire figyeljetek, ha bárki is vízben van. A kislány, amíg el nem sírta magát „Apa!”, egy hangot sem ejtett. Mint a parti őrség volt vízimentőjét, engem ez a történet egyáltalán nem lepett meg. A vízbefúlás a legtöbb esetben egy megtévesztően csendes esemény. A vízfelszín karokkal történő erőteljes csapkodása és a hangos kiáltozás, ezek a vízbefúláshoz kapcsolt drámai jelzések, amiket a televízióból megtanultunk, a való életben ritkán fordulnak elő.

Az ösztönös vízbefúlási reakció (The Instinctive Drowning Response)– Dr. Francesco A. Pia nevezte el így – az, amit a vízben lévő ember tesz azért, hogy vélt vagy valós fulladását elkerülje. És ez nem úgy néz ki, mint amire a legtöbb ember számít. Nincs semmiféle csapkodás, nincs erőteljes karlengetés, nincs integetés, sem kiáltozás, semmiféle segélykérés. Ahhoz, hogy képet kapj arról, hogy a felszíni vízbefúlás mennyire egy drámaiatlan, csendes esemény, fontold végig ezt: a vízbefúlás a 15 év alatti gyerekek balesetből származó elhalálozásának második
leggyakoribb oka (a járműbalesetek után). A közel 750 gyermek közül, akik az elkövetkező évben vízbe fúlnak közel 375 fog a szüleitől vagy más felnőttől mintegy 20 méteren belül vízbe fúlni. Ezeknek a vízbefulladásoknak a 10 százalékában a felnőtt végig fogja ezt nézni, anélkül, hogy tudná, mi történik (forrás: CDC). A vízbefúlás nem látszik vízbefúlásnak – Dr. Pia a parti őrség „On Scene” folyóiratának cikkében leírta az ösztönös vízbefúlási reakciókat, melyek a következők:

1. Kevés kivételtől eltekintve a fuldokló emberek fiziológiailag képtelenek segítségért folyamodni. Légzőrendszerünk légzésre van kitalálva. A beszéd másodlagos funkció. A levegővételnek meg kell történnie ahhoz, hogy a beszéd létrejöhessen.

2. A vízben fuldokló ember szája felváltva süllyed alá és tűnik fel újra a vízfelszínen. A vízben fuldokló ember szája nincs kellő ideig a vízfelszín felett ahhoz, hogy kilélegezzen, belélegezzen, majd segítségért kiáltson. Mikor szája a vízfelszín fölé ér gyorsan ki- majd belélegzik, mielőtt szája ismét a vízfelszín alá nem süllyed.

3. A vízbefúló emberek nem tudnak segítségért integetni. A természet ösztönösen arra készteti őket, hogy karjaikat oldalirányba széttárják és velük a vízfelszínre nyomást gyakoroljanak. A vízfelszínre történő nyomásgyakorlás teszi lehetővé a fuldoklóknak, hogy testüket a vízen tartsák annak érdekében, hogy szájukat kiemelhessék levegővételre.

4. Az ösztönös vízbefúlási reakció során a vízben fuldokló ember képtelen karjainak mozdulatait akaratlagosan kontrollálni. Fiziológiailag, a vízfelszínen maradásáért küzdő fuldokló ember nem tudja a fuldoklást megállítani vagy akaratlagos mozdulatokat tenni, nem tud integetni, elindulni a vízimentő felé vagy egy mentőeszköz felé nyúlni.

5. Az ösztönös vízbefúlási reakció elejétől a végéig a fuldokló ember teste függőlegesen áll a vízben, hatékony lábtempó egyetlen jelene nélkül. Amennyiben egy képzett vízimentő meg nem menti, a fuldokló ember a víz alá süllyedés előtt mindössze 20 – 60 másodpercig képes a víz felszínén maradni.

(Forrás: „On Scene” folyóirat : 2006 Ősz (14. oldal))

Mindez nem jelenti azt, hogy egy segítségért kiáltó és vízben vergődő ember nincs igazi bajban – ők épp egy vízi pánikhelyzetet (aquatic distress) élnek át. Ez nem mindig jelentkezik az ösztönös vízbefúlási reakció előtt, s rövid ideig tart – de az igazi vízbefúlással ellentétben, a vízi pánikhelyzet áldozatai képesek a saját megmentésükben segédkezni. El tudják kapni a mentőövet és egyéb mentési eszközöket.

 • A következő jelekre is figyelj, amikor emberek vannak a vízben:
 • A fejük mélyen a vízben, szájuk a víz szintjén van
 • Hátraszegett fej, nyitott száj
 • Üveges szemek, üres tekintet, nem képes fókuszálni
 • Csukott szemek
 • Homlokba vagy szembe lógó haj
 • Nem használja lábait – függőleges pozícióban áll
 • Hiperventillál vagy kapkodja a levegőt
 • Megpróbál úszni egy meghatározott irányba, de nem jut előre
 • Megpróbál a hátára fordulni
 • Úgy tűnik, mintha egy láthatatlan létrán akarna felmászni.

Tehát ha a hajó legénységének egy tagja a vízbe esik, és úgy tűnik, minden rendben van vele, ne legyél ebben olyan biztos. Néha a legáltalánosabb jele annak, hogy valaki fuldoklik az az, ha nem látszik, hogy ő fuldoklik. Úgy látszhat, hogy egyszerűen csak tapossa a vizet és néz fölfelé a fedélzetre. A legjobb mód, hogy meggyőződj róla? Kérdezd meg: “Minden rendben?” Ha képes erre válaszolni – akkor valószínűleg rendben van. Ha üres tekintettel néz rád, akkor kevesebb, mint 30 másodperced van arra, hogy elérd őt. Kedves szülők – a vízben játszó gyerekek hangoskodnak. Ha csendben vannak, menjetek oda hozzájuk, derítsétek ki miért!

(Nézd meg a videót: Instinctive Drowning Response)

About Author: Mario

I work and write and try to stay useful to the people around me.

Premium Membership

Get access to exclusive monthly articles, videos, and courses that will help you stay safe on the water and ensure your safe return home.